Ανεύρυσμα αμφιβληστροειδή-Μακροανεύρυσμα
Το ανεύρυσμα αμφιβληστροειδή-μακροανεύρυσμα είναι μια πάθηση στα αγγεία του αμφιβληστροειδή, όπου σχηματίζεται μια διάταση σε κάποιο αγγείο-αρτηρία. Το ανεύρυσμα αμφιβληστροειδή-μακροανέυρυσμα είναι παρόμοιο με αυτό που αναπτύσσεται σε άλλα μεγάλα αρτηριακά αγγεία, όπως για παράδειγμα στην αορτή.
Υπάρχουν, όμως δυο κατηγορίες ανευρυσμάτων στον αμφιβληστροειδή. Τα πιο μικρά λέγονται «μικροανευρύσματα», και είναι μικροσκοπικές διατάσεις των μικρών αγγείων, συνήθως σε περιπτώσεις διαβητικών ασθενών. Τα μικροανευρύσματα είναι το σήμα κατατεθέν της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Υπάρχουν όμως και τα μεγάλα ανευρύσματα, ή μακροανευρύσματα, τα οποία αφορούν σε μεγαλύτερα αγγεία και δεν σχετίζονται με διαβήτη. Αυτά μπορεί να ανευρίσκονται συχνότερα σε ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση.
Το ανεύρυσμα αμφιβληστροειδή-μακροανεύρυσμα συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και διαπιστώνεται σε τυχαίο οφθαλμολογικό έλεγχο με βυθοσκόπηση. Ενίοτε, όμως, μπορεί να προκαλεί θόλωση στην όραση λόγω μικρού βαθμού αργής διαρροής απο τα τοιχώματά του. Έτσι, μπορεί να προκύψει συλλογή υγρού και λιπιδίων (τα λεγόμενα «σκληρά εξιδρώματα» στη γλώσσα των οφθαλμιάτρων) στην ωχρά κηλίδα και να της προκαλέσουν οίδημα. Εκτός όμως απο το οίδημα ωχράς κηλίδας, το μακροανεύρυσμα μπορεί να ραγεί και να προκαλέσει μεγάλη αιμορραγία στο βυθό και την ωχρά κηλίδα. Σε αυτή την περίπτωση η απώλεια της όρασης είναι απότομη και μεγάλη, ανάλογα με την έκταση και το μέγεθος της αιμορραγίας.
Η διάγνωση γίνεται με ειδικές απεικονιστικές μεθόδους. Η βυθοσκόπηση και η έγχρωμη φωτογράφηση θα δείξουν την έκταση της αιμορραγίας κεντρικά.
Στην εικόνα αμεσως παρακάτω απεικονίζεται περιστατικό ηλικιωμένου ασθενούς με ανεύρυσμα αμφιβληστροειδή-μακροανεύρυσμα, που έχει υποστεί ρήξη και έχει προκαλέσει αιμορραγία στην ωχρά κηλίδα.
Η καλύτερη μορφή απεικόνισης για το ανεύρυσμα αμφιβληστροειδή είναι η αγγειογραφία με ινδοκυανίνη, διότι μπορεί να απεικονίσει το ανεύρυσμα κάτω απο την αιμορραγία.
Μόλις η αιμορραγία υποχωρήσει, ο αυτοφθορισμός, μια ειδική απεικόνιση του βυθού, μπορεί να μας δείξει την ενδεχόμενη βλάβη στα κύτταρα του μελαγχρόου επιθηλίου και αποτελεί προγνωστικό δείκτη για την όραση. Η παρακάτω εικόνα είναι απο τον ίδιο ασθενή μας.
Η αντιμετώπιση εξαρτάται απο το αν έχει συμβεί αιμορραγία. Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον η αιμορραγία είναι βαθιά κάτω απο την ωχρά κηλίδα, χρειάζεται άμεσα χειρουργική επέμβαση για να γίνει διάλυση της αιμορραγίας με θρομβολυτικά φάρμακα και ένθεση αερίου εντός του ματιού. Το αέριο ασκεί πίεση στην αιμορραγία ώστε να την παρεκτοπίσει απο το κέντρο της ωχράς κηλίδας. Κατά τα άλλα, εαν δεν έχει ακόμη συμβεί αιμορραγία αλλά απλά το ανεύρυσμα παρουσιάζει διαρροή υγρού, προκαλώντας οίδημα στην ωχρά, τότε η ενδεδειγμένη λύση είναι το λέιζερ, ώστε να θρομβωθεί το ανεύρυσμα και να σταματήσει η διαρροή.