Μη επεμβατική αγγειογραφία ωχράς κηλίδας
Η μη επεμβατική αγγειογραφία ωχράς κηλίδας (χωρίς σκιαγραφικό), ή αλλιώς OCT-αγγειογραφία, είναι αναμφίβολα μια τελευταία και πολύ σημαντική καινοτομία στην απεικόνιση και διάγνωση, αφού μας δίνει τη δυνατότητα να απεικονίσουμε πολλές περιπτώσεις με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς υγρού τύπου με χοριοειδική νεοαγγείωση. Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς αποτελεί απο τις συνηθέστερες αιτίες τύφλωσης και οφθαλμικής νοσηρότητας στο σύγχρονο κόσμο. Μια ειδική κατηγορία αυτής, η οποία μάλιστα θεωρείται η πιο δύσκολη και επιθετική, είναι η αγγειωμάτωση αμφιβληστροειδούς ή RAP (retinal angiomatous proliferation). Μέχρι πρόσφατα η αγγειογραφία με ινδοκυανίνη (ICGA) ήταν η εξέταση εκλογής για τη διάγνωση της αγγειακής αναστόμωσης στον αμφιβληστροειδή, ειδικά σε προχωρημένα στάδια. Πλέον, με τη μη επεμβατική αγγειογραφία ωχράς κηλίδας (χωρίς σκιαγραφικό) είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε την μικρή βλάβη των αγγείων στις εσωτερικές αγγειακές στοιβάδες της ωχράς κηλίδας. Μάλιστα, μπορούμε να προβούμε σε παρακολούθηση (follow-up) της ανταπόκρισης στη θεραπεία με ενδοϋαλοειδικές ενέσεις, αλλά και να έχουμε το στόχο για φωτοδυναμική θεραπεία.
Η μη επεμβατική αγγειογραφία (χωρίς σκιαγραφικό) όμως μας δίνει επιπλέον δυνατότητες στην απεικόνιση ωχράς κηλίδας σε περιπτώσεις κεντρικής ορώδους χοριοαμφιβληστροειδοπάθειας, η οποία συνοδεύεται απο χοριοειδική νεοαγγείωση. Η χοριοειδική νεοαγγείωση συνήθως αφορά σε ηλικιωμένους (άνω των 50 ετών) με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας. Πλέον όμως, η παρουσία της αναγνωρίζεται και σε νεότερους ασθενείς με κεντρική ορώδη και παχύ χοριοειδή. Ακόμα όμως και στους ηλικιωμένους με τυπική εκφύλιση ωχράς κηλίδας, μπορούμε να δούμε τη χοριοειδική νεοαγγείωση ακόμα και όταν το υγρό στην ωχρά κηλίδα «στεγνώσει» και απορροφηθεί μετά απο θεραπεία. Έτσι, μπορούμε να ξέρουμε αν η μεμβράνη κάτω απο την ωχρά κηλίδα είναι ακόμη ενεργός ή υψηλού κινδύνου για μελλοντική διαρροή, ώστε να ρυθμίσουμε τη συχνότητα παρακολούθησης και την ανάγκη για επανάληψη της θεραπείας.
Φυσικά, η μη επεμβατική αγγειογραφία (χωρίς σκιαγραφικό) δεν αποτελεί «πανάκεια», δηλαδή δεν πρόκειται να αντικαταστήσει πλήρως τις αγγειογραφίες με σκιαγραφικά (φλουροαγγειογραφία και ινδοκυανίνη) στην απεικόνιση ωχράς κηλίδας. Οι πολύποδες στο χοριοειδή για παράδειγμα απαιτούν τη χρήση σκιαγραφικού με ινδοκυανίνη. Πάντως, είναι πλέον βέβαιο πως διαθέτουμε άλλο ένα μοντέρνο και σύγχρονο «όπλο» στο διαγνωστικό μας «οπλοστάσιο».