Laser μικροπαλμών στην εκφύλιση ωχράς
Το laser μικροπαλμών (micropulse) στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι μια νέα και πολλά υποσχόμενη θεραπεία. Κυρίως χρησιμοποιείται για τις αγγειακές παθήσεις του βυθού (διαβητικό οίδημα ωχράς) και στην κεντρική ορώδη κατεξοχήν. Όμως το laser μικροπαλμών στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας ειδικότερα μπορεί να δώσει θεραπευτικές δυνατότητες σε περιπτώσεις δύσκολες και περίπλοκες.
Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι απο τις συχνότερες παθήσεις του βυθού, η οποία, όπως έχουμε αναφέρει ήδη σε άλλα κείμενα και άρθρα στην ιστοσελίδα μας, διακρίνεται αδρά στην ξηρού και στην υγρού τύπου. Στο παρόν άρθρο θα μας απασχολήσει αποκλειστικά η εκφύλιση ωχράς υγρού τύπου και μάλιστα μια ειδική μορφή αυτής που θεωρείται απο τις πλέον δύσκολες στην αντιμετώπιση. Η δυσκολία της έγκειται στο γεγονός οτι είναι αρκετά ανθεκτική στη θεραπεία, αν και δεν προχωράει γρήγορα, ούτε ρίχνει απότομα την οπτική οξύτητα.
Πράγματι, στο πρόσφατο άρθρο μας περί των ειδικών μορφών στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας, είχαμε αναφερθεί στη μορφή χοριοειδικής νεοαγγείωσης που συνοδεύεται απο ορώδη αποκόλληση του μελαγχρόου επιθηλίου. Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ασθενών ανταποκρίνεται πτωχά στη θεραπεία με ενδοϋαλοειδικές ενέσεις, με αποτέλεσμα να μην παρουσιάζει ουσιαστική βελτίωση. Ενίοτε, είναι δυνατόν να υπάρχει μια πρόσκαιρη βελτίωση και εν συνεχεία υποτροπή μετά απο λίγες εβδομάδες. Έτσι, οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται μεγάλο αριθμό εγχύσεων σε μηνιαία σχεδόν βάση.
Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα εάν στο άλλο μάτι υπάρχει επίσης εκφύλισης ωχράς κηλίδας και μάλιστα υγρού τύπου, τελικού σταδίου με μεγάλη ουλοποίηση της ωχράς κηλίδας. Το παρακάτω περιστατικό αφορά σε μια τέτοια περίπτωση, όπου το μάτι με την ειδική μορφή εκφύλισης της ωχράς είναι και το μοναδικό «καλό» μάτι. Μετά απο μια σειρά εγχύσεων με πρόσκαιρη κάθε φορά βελτίωση, η νόσος είναι πλέον σχεδόν ανθεκτική στη θεραπεία και στην οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) δεν υπάρχει διαφοροποίηση ή βελτίωση μετά απο κάθε θεραπεία. Εν τω μεταξύ μια προσπάθεια φωτοδυναμικής θεραπείας έχει ήδη αποτύχει, οπότε η κατάσταση είναι πλέον ιδιαίτερα δύσκολη και τα χέρια μας πλέον «δεμένα».
Στο σημείο αυτό, και μετά απο τουλάχιστον 5-6 διαδοχικές ανα μήνα εγχύσεις, αποφασίζουμε να κάνουμε laser μικροπαλμών (micropulse). Όπως αναφέραμε στην αρχή του άρθρου, το laser μικροπαλμών (micropulse) εφαρμόζεται κυρίως σε διαβητικό οίδημα αλλά και και στην κεντρική ορώδη. Σχετικά με το laser μικροπαλμών στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας υπάρχουν λίγες αναφορές στη βιβλιογραφία, αλλά φαίνεται οτι το νέο αυτό laser μπορεί να ενεργοποιήσει το μελάγχρουν επιθήλιο της ωχράς, ώστε οι ενέσεις να έχουν καλύτερη δράση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εφόσον η θεραπεία εφαρμοσθεί σωστά δεν προκαλεί καθόλου βλάβες, οπότε ο ασθενής δεν διακινδυνεύει περαιτέρω την όρασή του. Απαραίτητη στην περίπτωση εκφύλιση ωχράς με ορώδη αποκόλληση είναι η αγγειογραφία με ινδοκυανίνη, η οποία αποτελεί την εξέταση οδηγό, ώστε το laser (μικροπαλμών) micropulse να εφαρμοσθεί στο σωστό σημείο.
Τα αποτελέσματα του laser μικροπαλμών στην εκφύλιση ωχράς όπως φαίνονται στις παρακάτω εικόνες OCT είναι εντυπωσιακά και ο ασθενής για πρώτη φορά απο την έναρξη των εγχύσεων αισθάνεται την όρασή του καλή μετά απο 1 μήνα απο την τελευταία έγχυση. Τίθεται σε στενή παρακολούθηση, ώστε να δράσουμε έγκαιρα με νέα έγχυση εφόσον χρειαστεί.
Σημειωτέον οτι η δράση του laser μικροπαλμών στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας (micropulse) χρειάζεται εως και 3 μήνες για να εκδηλωθεί πλήρως και μετά απο αυτό το διάστημα μπορεί να επαναληφθεί εαν κριθεί οτι είχε μαι μερική έστω επιτυχία. Τα αποτελέσματα λοιπόν είναι άκρως ενθαρρυντικά, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε καίριες λύσεις σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και δυσκολίας, όπως το παραπάνω περιστατικό.