Μυωπική νεοαγγείωση
Η μυωπική νεοαγγείωση είναι μια απο τις πιο σοβαρές επιπλοκές της παθολογικής ή εκφυλιστικής μυωπίας. Προκαλείται λόγω της μεγάλης λέπτυνσης των χιτώνων και των τοιχωμάτων του οφθαλμού απο την υψηλή μυωπία. Ένα πλέγμα (σαν κουβάρι) απο μικρά και λεπτά αγγεία διαπερνούν μέσα απο την κατώτερη στοιβάδα του χοριοειδούς χιτώνα κάτω απο τον αμφιβληστροειδή στην ωχρά κηλίδα. Έτσι προκύπτει η μυωπική νεοαγγείωση, η οποία προκαλεί μεγάλη και συνήθως απότομη μείωση στην κεντρική όραση των μυωπικών ασθενών. Αντίστοιχη βλάβη παρουσιάζεται και στους ηλικιωμένους ασθενείς που πάσχουν απο ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, και μάλιστα τη λεγόμενη υγρού τύπου.
Η διάγνωση γίνεται καταρχάς με τη βυθοσκόπηση. Η μυωπική νεοαγγείωση σχεδόν πάντα θα προκαλέσει μια μικρή αιμορραγική κηλίδα στην ωχρά. Εν συνεχεία απαραίτητες για την καταγραφή και την περαιτέρω παρακολούθηση της βλάβης είναι οι ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις. Η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT) θα δείξει υγρό στην ωχρά κηλίδα και μια μικρή υπέγερση απο τις κατώτερες στοιβάδες. Παραταύτα το OCT δεν είναι πάντα η κατάλληλη απεικονιστική μέθοδος για τη μυωπική νεοαγγείωση, διότι αυτή δεν προκαλεί συνήθως μεγάλη ποσότητα υγρού στην ωχρά.
Συνεπώς, μέχρι πρόσφατα η φλουροαγγειογραφία ήταν απαραίτητη τόσο στην αρχή όσο και στην παρακολούθηση μετά απο θεραπεία. Όμως η φλουροαγγειογραφία είναι μια επεμβατική μέθοδος που απαιτεί ενδοφλέβια έγχυση σκιαγραφικού, οπότε είναι δύσκολη η διαρκής επανάληψή της.
Σήμερα λοιπόν, έχουμε στη διάθεσή μας την αγγειογραφία χωρίς σκιαγραφικό, ή OCT-αγγειογραφία, η οποία μπορεί να απεικονίσει την μυωπική νεοαγγείωση άριστα, χωρίς τη χρήση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού. Oi παρακάτω εικόνες είναι απο δυο ασθενείς με ιστορικό μυωπίας και απότομη μείωση της κεντρικής όρασης. Παρατηρείστε την άριστη απεικόνιση της αγγειακής βλάβης με μεγάλη ευκρίνεια και στις δυο περιπτώσεις. Μάλιστα, επειδή η νέα OCT-αγγειογραφία είναι μια εξέταση χωρίς σκιαγραφικό, μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε φορά εύκολα και γρήγορα, ώστε να παρακολουθούμε την ανταπόκριση που έχει η παθολογική μυωπική νεοαγγείωση στην θεραπεία με ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις.
Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους ηλικιωμένους ασθενείς με υγρού τύπου εκφύλιση ωχράς κηλίδας, όπου πάλι υπάρχει χοριοειδική νεοαγγείωση. Όμως η μυωπική νεοαγγείωση συνήθως έχει καλύτερη και ταχύτερη ανταπόκριση στις ενδοφθάλμιες ενέσεις και κατά κανόνα δεν απαιτείται μακροχρόνια θεραπεία, όπως στην υγρή ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.