Angio-OCT στους πολύποδες της ωχράς
Εισαγωγή
Το Angio-OCT στους πολύποδες της ωχράς είναι μια καινοτόμος διαγνωστική εξέταση των τελευταίων ετών. Οι πολύποδες αποτελούν μια ειδική μορφή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, με ανευρυσματικές διευρύνσεις παθολογικών αγγείων (νεοαγγεία). Τα αγγεία αυτά συνήθως τα συναντάμε κάτω από τον αμφιβληστροειδή, με προέλευση από το χοριοειδή. Οι πολύποδες υπάρχουν είτε μεμονωμένα, είτε σε συμπλέγματα. Μπορεί επίσης να αποτελούν ακροτελεύτιες απολήξεις μιας ωχρικής νεοαγγειακής μεμβράνης.
Διάγνωση πολυπόδων στην ωχρά
Παραδοσιακά, αλλά και σήμερα, τα πλέον δημοφιλή διαγνωστικά μέσα για τις παθήσεις της ωχράς κηλίδας είναι η φλουροαγγειογραφία και η οπτική τομογραφία συνοχής (OCT). Οι πολύποδες στην ωχρά δεν απεικονίζονται καλά με τη φλουροαγγειογραφία.
Συνεπώς, μέχρι πρόσφατα η εξέταση εκλογής ήταν, και εν πολλοίς παραμένει, η αγγειογραφία με ινδοκυανίνη (ICGA). Η εξέταση αυτή απεικονίζει άριστα τους πολύποδες. Μάλιστα παρέχει πληροφορίες και για την ενεργότητά τους, εφόσον υπάρχει διαρροή του σκιαγραφικού μέχρι τους όψιμους χρόνους της εξέτασης.
Τελευταία υπάρχουν μελέτες για τη χρήση μη επεμβατικών απεικονίσεων στην απεικόνιση και διάγνωση αρκετών πλέον παθήσεων της ωχράς κηλίδας. Οι μη επεμβατικές απεικονίσεις δεν απαιτούν τη χρήση σκιαγραφικού ενδοφλέβια. Έτσι, είναι πιο εύκολες και απλές στην εκτέλεσή τους, αλλά και πιο ακίνδυνες (χωρίς κίνδυνο αλλεργίας στα σκιαγραφικά).
Angio OCT στους πολύποδες της ωχράς
Το OCT αλλά και η νεότερη παραλλαγή αυτού, το Angio-OCT ή OCT-Αγγειογραφία αποτελούν τα βασικά εργαλεία πλέον στην καθημερινή διάγνωση και διερεύνηση των παθήσεων του βυθού.
Το Angio-OCT στους πολύποδες ωχράς έχει το πλεονέκτημα των δυο εξετάσεων σε μία ουσιαστικά. Μας παρέχει δηλαδή και δομική πληροφορία, όπως το κλασσικό OCT, αλλά και αγγειογραφική. Πλέον, υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, δηλαδή σημεία στην OCT με βάση τα οποία μπορούμε να οδηγηθούμε στην ανεύρεση των πολυπόδων. Μπορούμε να πετύχουμε διάγνωση με σημαντική ακρίβεια, ακόμα και χωρίς τη χρήση σκιαγραφικού. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού η αγγειογραφία με ινδοκυανίνη είναι μια κοστοβόρα και χρονοβόρα εξέταση.
Πλέον, με την ταυτόχρονη χρήση και της αγγειογραφίας χωρίς σκιαγραφικό μπορούμε να ανιχνεύσουμε και τη ροή, υπό μορφή κηλίδας συνήθως. Οι εικόνες που παραθέτουμε από περιστατικά μας είναι χαρακτηριστικές. Η συνδυαστική πληροφορία μας εξασφαλίζει με υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα τη διάγνωση.
Η σημασία της ανεύρεσης πολυπόδων στην ωχρά
Ποια είναι όμως η σημασία της διάγνωσης των πολυπόδων στην ωχρά κηλίδα?
Είναι από παλαιά γνωστό ότι οι πολύποδες στην ωχρά αποτελούν ξεχωριστή και ιδιαίτερη μορφή εκφύλισης της ωχρά κηλίδας. Αυτό που τους κάνει ξεχωριστή περίπτωση είναι η αυξημένη πιθανότητα για αιμορραγία. Επίσης, είναι ανθεκτικοί στις ενδοϋαλοειδικές εγχύσεις και συνήθως πρέπει να εφαρμόσουμε συνδυασμό θεραπείας.
Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες (EVEREST study) η προσθήκη φωτοδυναμικής θεραπείας οδηγεί στο κλείσιμο και υποχώρηση των πολυπόδων, αλλά και σε λιγότερο αριθμό ενέσεων. Για τη σωστή εφαρμογή της φωτοδυναμικής θεραπείας είναι απαραίτητη η αγγειογραφία, και μάλιστα αυτή της ινδοκυανίνης. Πλέον, σε κάποια περιστατικά, είμαστε σε θέση να το κάνουμε και με την απλούστερη χρήση της Angio-OCT.