Dr. Παναγιώτης Μαλάμος

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 82, Αθήνα

MICROPULSE LASER

Γενικά

Το Micropulse laser ή laser μικροπαλμών, είναι μια σχετικά καινοτόμος θεραπεία στις παθήσεις της ωχράς κηλίδας.

Μηχανισμός δράσης

Η καινοτομία της συνίσταται στο ότι είναι ήπια, ανώδυνη και δεν προκαλεί έγκαυμα. Αντιθέτως, η ακτινοβολία του laser «τεμαχίζεται» σε μικρά κύματα ή μικροπαλμούς. Αυτά δεν ανεβάζουν την θερμοκρασία των ιστών στόχων αλλά προκαλούν διέγερση και έκκριση βιολογικών παραγόντων. Οι παράγοντες αυτοί εν συνεχεία οδηγούν στο αποιδηματικό (απορρόφηση του οιδήματος) αποτέλεσμα της θεραπείας με micropulse laser.

Ενδείξεις

Έχουμε ξαναγράψει σε παλαιότερο άρθρο μας για την εφαρμογή του στην εκφύλιση ωχράς. Αυτή όμως δεν αποτελεί τη βασική και κυριότερη ένδειξή του. Η κυριότερη εξ’αυτών είναι η χρόνια κεντρική ορώδης χοριοαμφ/πάθεια.

Δευτερευόντως, σημαντική ένδειξη αποτελεί και το οίδημα αγγειακής αιτιολογίας, δηλαδή το διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας. Κατ’επέκταση, μπορούμε να το εφαρμόσουμε σε κάθε οίδημα της ωχράς που είναι ανθεκτικό σε άλλες μορφές ενέσιμης θεραπείας. Τέτοιες περιπτώσεις είναι τα οιδήματα από φλεβικές θρομβώσεις του αμφιβληστροειδούς, τα οποία ενίοτε εμφανίζουν συχνές υποτροπές. Το micropulse laser εδώ βοηθάει στη μείωση της συχνότητας των ενέσεων.

Παρουσίαση περιστατικών

 1ο περιστατικό

Ασθενής με χρόνια παρουσία υγρού στην ωχρά και στα 2 μάτια, λόγω κεντρικής ορώδους παρουσιάζει στον ένα οφθαλμό και συνοδό ωχρική (χοριοειδική) νεοαγγείωση. Στον ασθενή εφαρμόσαμε micropulse laser και στους 2 οφθαλμούς. Στον οφθαλμό με τη νεοαγγείωση κάνουμε επίσης περιοδικές ενέσεις αντιαγγειογενετικού παράγοντα.

Ένα μόλις μήνα μετά το laser το υγρό απορροφήθηκε πλήρως στον ένα οφθαλμό και σχεδόν πλήρως σε αυτόν με τη νεοαγγείωση. Ο ασθενής παρουσιάζει βελτίωση και στην ορασή του. Το αποτέλεσμα διαρκεί 4 μήνες μετά την θεραπεία.

Ασθενής με κεντρική Ηρώδη μετά από micropulse laser. Αριστερά η ωχρά κηλίδα με παρουσία υγρού και δεξιά 4 μόλις εβδομάδες μετά παο τη θεραπεία. Παρατηρείστε την πλήρη απορρόφηση του υγρού.
Η ίδια ασθενής όπου το υγρό απορροφήθηκε τελείως μετά από 8 εβδομάδες από τη θεραπεία με micropulse laser.

2ο περιστατικό

Ασθενής επίσης με παρουσία υγρού στην ωχρά κηλίδα κεντρικά, μας παραπέμπεται με πιθανή διάγνωση κεντρική ορώδους. Εφαρμόζουμε micropulse laser και 2 μήνες μετά η ωχρά κηλίδα είναι τελείως στεγνή.

Εικόνα της ωχράς κηλίδας μετά από micropulse laser. Παρατηρείστε την πλήρη απορρόφηση του υγρού στην αριστερή εικόνα σε σχέση με την δεξιά.

3ο περιστατικό

Ασθενής με παρουσία κυστικού υγρού στην ωχρά κηλίδα κεντρικά, με συνοδό ανευρυσματική εξιδρωματική βλάβη (exudative perifoveal vascular anomalous complex) μας παραπέμπεται με πιθανή διάγνωση κεντρική ορώδους. Εφαρμόζουμε micropulse laser και 2 μήνες μετά το κυστικό οίδημα είναι σε σημαντική υποχώρηση και η ασθενής αναφέρει υποκειμενική βελτίωση στην όραση. Προγραμματίζουμε επανάληψη της θεραπείας με το πέρας 3 μηνών από την αρχική θεραπεία.

Ασθενής με εξιδρωματική ανευρυσματική διάταση PVAC και κυστικό οίδημα, όπως φαίνεται στην αριστερή εικόνα. Δεξιά μετά από micropulse laser, όπου διακρίνουμε σημαντική απορρόφηση του υγρού.

Συμπεράσματα

Το micropulse laser είναι μια καινοτόμος θεραπεία των εξιδρωματικών παθήσεων της ωχράς κηλίδας. Μπορεί να δώσει λύσεις εκεί που δεν μπορούν να το κάνουν οι ενδοϋαλοειδικές ενέσεις. Εφόσον η θεραπεία γίνει σωστά με τις κατάλληλες παραμέτρους δεν προκαλεί εγκαύματα και βλάβες. Αυτό ίσχυε για την παλαιότερη τεχνολογία του θερμικού laser.

Συνεπώς, το micropulse laser αποτελεί άλλο ένα σημαντικό μέσο για τη θεραπεία των παθήσεων της ωχράς κηλίδας.