Dr. Παναγιώτης Μαλάμος

Διεύθυνση:

Βασ. Σοφίας 82, Αθήνα

Τίτλος πάθησης

Αλλεργικη-εαρινη επιπεφυκιτιδα, επιπεφυκίτιδα γιγαντιαίων θηλών («γιγαντοθηλώδης»)

Περιγραφή

Η αλλεργικη-εαρινη επιπεφυκιτιδα είναι μια φλεγμονή του επιπεφυκότα, παρόμοια με τις απλές επιπεφυκίτιδες, με τη διαφορά οτι η φλεγμονή είναι αλλεργικής αιτιολογίας. Συνήθως, είναι εποχιακή λόγω ύπαρξης στον αέρα ουσιών που καλούνται αλλεργιογόνα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε διάφορους ιστούς του ανθρώπινου σώματος, όταν έρθουν σε επαφή με την εισπνοή. Συνηθέστερα, προσβάλλοντια περιοχές του σωματος που αυτά τα αλλεργιογόνα βρίσκουν πρόσβαση, δηλαδή τα μάτια και οι βλεννογόνοι του αναπνευστικού και της μύτης. Έτσι, προκύπτει αλλεργική επιπεφυκίτιδα αλλά και ρινίτιδα και άσθμα. Η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα, ειδικότερα, είναι μια βαριάς μορφής αλλεργία στα μάτια, η οποία προσβάλλει συνήθως παιδιά, κατά κανόνα αγόρια, απο περίπου 5-17 ετών. Η επιπεφυκίτιδα γιγαντιαίων θηλών εμφανίζεται σε χρόνιους χρήστες φακών επαφής στο άνω βλέφαρο, λόγω χρόνιου ερεθισμού της έσω βλεφαρικής επιφάνειας απο εναποθέσεις πάνω στην επιφάνεια των φακών.

Παθήσεις με τις οποίες μπορεί να συνδυαστεί
  1. Ατοπική δερματίτιδα
  2. Αλλεργική ρινίτιδα
  3. Βρογχικό άσθμα
  4. Χρήση φακών επαφής
Συμπτώματα – Κλινική Εικόνα

Σε αντίθεση με τις άλλες μορφές, η αλλεργικη-εαρινη επιπεφυκιτιδα έχει κυρίαρχο σύμπτωμα τον κνησμό (φαγούρα).  Μπορεί να υπάρχουν επίσης βλεννώδεις εκκρίσεις και θηλές χαρακτηριστικά στο άνω κυρίως βλεφαρικό επιπεφυκότα. Ο κερατοειδής μπορεί να προσβληθεί στην εαρινή επιπεφυκίτιδα με σχηματισμό λεμφοκυτταρικών συναθροίσεων-οζιδίων στο λεγόμενο σκληροκερατοειδικό όριο, οι οποίες καλούνται «κηλίδες Τράντα».

Διάγνωση - Εξετάσεις

Η διάγνωση γίνεται στη σχισμοειδή λυχνία με βιομικροσκόπηση και έλεγχο όλης της πρόσθιας επιφάνειας του οφθαλμού καθώς και των βλεφάρων. Συνήθως υπάρχει έντονη θηλώδης αντίδραση και εκκρίσεις. Χαρακτηριστικές είναι οι κηλίδες Τράντα και οδηγούν ευθέως στην διάγνωση εαρινής επιπεφυκίτιδας. Η κυτταρολογική εξέταση ξέσματος επιπεφυκότα μπορεί να αναδείξει συναθροίσεις απο ηωσινόφιλα κύτταρα, τα οποία υποδηλώνουν αλλεργικό μηχανισμό φλεγμονής.

Αντιμετώπιση
  • Η αλλεργικη-εαρινη επιπεφυκιτιδα αντιμετωπίζεται πάντα τοπικά με σταγόνες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν κολλύρια μικτά αντιϊσταμινικά και σταθεροποιητές μαστοκυττάρων, είτε στην οξεία φάση είτε προληπτικά 2 εβδομάδες πριν την έναρξη των συμπτωμάτων. Συνήθως, οι αλλεργίες ξεκινούν εποχιακά κατά τη διάρκεια της άνοιξης, οπότε οι ασθενείς γνωρίζουν την έναρξη περίπου. Υπάρχει περίπτωση όμως η αλλεργία να γίνει ολοετής, οπότε η θεραπεία πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα σε χρόνια βάση. Οι σταγόνες κορτιζόνης θα βοηθήσουν σε έντονη αλλεργία τις πρώτες ημέρες μεχρι αν δράσουν οι άλλοι αντιαλλεργικοί παράγοντες που χρησιμοποιούνται συνδυαστικά. Οι σταγόνες κυκλοσπορίνης έχουν ένδειξη σε βαριές αλλεργίες και ιδίως στην εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα. Τέλος, συστήνεται και η χρήση τεχνητών δακρύων.
    • Χρονοδιάγραμμα
      Η θεραπεία συνήθως δίδεται για διάστημα μερικών ημερών ή ολίγων εβδομάδων για τις εποχιακές αλλεργίες αλλά χρειάζεται διατήρησή της όλο το χρόνο σε περιπτώσεις ολοετούς νόσου.
    • Αποτελέσματα θεραπείας
      Συνήθως πολύ καλά .
    • Πρόγνωση
      Η αλλεργικη-εαρινη επιπεφυκιτιδα έχει άριστη πρόγνωση με ύφεση των συμπτωμάτων. Ο μόνος κίνδυνος επιπλοκών είναι η δημιουργία κερατόκωνου στην εαρινή επιπεφυκίτιδα λόγω πιθανόν της χρόνιας τριβής των οφθαλμών απο τον κνησμό.