Περιγραφή
Τα οπτικα πεδια (περιμετρια) είναι μια εξέταση, όπου μελετάται η περιφέρεια της όρασης γύρω απο το κεντρικό σημείο προσήλωσης.
Πότε γίνεται η εξέταση;
Τα οπτικα πεδια (περιμετρια) γίνονται κατ’εξοχήν στους ασθενείς με γλαύκωμα ή υποψία γλαυκώματος αλλά και σε διάφορες άλλες περιπτώσεις, όπως νευρολογικές παθήσεις οι οποίες επηρεάζουν την οπτική οδό. Η οπτική οδός αποτελείται απο το οπτικό νεύρο και άλλες δομές μέσα στο κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι υπεύθυνη για την διασύνδεση των ματιών με τον εγκέφαλο. Στο γλαύκωμα χαρακτηριστικά η κεντρική όραση δεν επηρεάζεται, αλλά η βλάβη ξεκινάει απο την περιφέρεια της όρασης. Η εξέλιξη της βλάβης με την πάροδο του χρόνου παρακολουθείται άριστα με τα οπτικά πεδία, ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί εαν η νόσος εξελίσσεται ή παραμένει στάσιμη, όπως είναι και το επιθυμητό. Επίσης, άλλες παθήσεις του οπτικού νεύρου και της οπτικής οδού, δηλαδή των νευρικών ινών που οδηγούν πίσω απο το οπτικό νεύρο στο κέντρο της όρασης στον εγκέφαλο, μπορούν να διαγνωστούν με τα οπτικά πεδία. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ενδεικτικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος, νευρίτιδες, τοξική βλάβη των οπτικών νεύρων απο φάρμακα.
Πώς γίνεται η εξέταση;
Η εξέταση γίνεται με ειδικό μηχάνημα χωρίς μυδρίαση, δηλαδή χωρίς ενστάλλαξη κολλυρίου για τη διεύρυνση της κόρης των ματιών. Η διάρκεια της εξέτασης, ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο πρόγραμμα, κυμαίνεται απο 3-4 λεπτά εώς και 20-25 λεπτά και για τα δύο μάτια. Απαιτεί πάντως καλή συνεργασία του ασθενούς για να είναι αξιόπιστη. Γι αυτό η πρώτη εξέταση, συνήθως, δεν λαμβάνεται υπόψιν και χρειάζονται τουλάχιστον 3 διαδοχικές εξετάσεις σε διάστημα περίπου ενός χρόνου για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Επίσης, σε κάθε περίπτωση εμφάνισης κάποιας αλλοίωσης, αυτή θα πρέπει να διαπιστωθεί σε τουλάχιστον 2 ακόμη μελλοντικές εξετάσεις για να θεωρηθεί πραγματική και όχι φυσιολογική διακύμανση της εξέτασης.
Παρενέργειες
Τα οπτικα πεδια (περιμετρια) δεν συνοδεύονται απο παρενέργειες.